Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όπως μπάνιο & πλύσιμο) αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό ποσοστό -περίπου 10-15%- επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια (όπως κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα).
Για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιούνται κυρίως:
Οδηγίες για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ορυκτών καυσίμων κατά την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:
Οι συλλεκτες, μέσω της ηλιακής ενέργειας που απορροφούν, θερμαίνουν το υγρό (διάλυμα αντιψυκτικού) που κυκλοφορεί στο υδροστοιχείο. Το υγρό αυτό κατευθύνεται προς το μπόιλερ θερμαίνοντας το νερό που περιέχεται σε αυτό.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του νερού που παρέχεται από ένα ηλιακό σύστημα είναι αρκετοί και οι τιμές διακύμανσής τους ποικίλλουν ανάλογα την εποχή, την ώρα της ημέρας και τον τόπο.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας είναι ένα σύστημα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, βασικές παράμετροι που διαφοροποιούν την απόδοσή του είναι η θερμοκρασία του νερού του δικτύου ύδρευσης, η διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Το νερό του δικτύου ύδρευσης δεν έχει σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς το χειμώνα είναι πολύ πιο κρύο απ’ ότι το καλοκαίρι. Θεωρώντας ενδεικτικά τους 45°C ως ικανοποιητική θερμοκρασία για το νερό κατανάλωσης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες μιας κατοικίας, συμπεραίνουμε από στατιστικά στοιχεία ότι το χειμώνα η θερμοκρασία του νερού πόλης πρέπει να αυξηθεί κατά 35°C περίπου, σε αντίθεση με τη θερινή περίοδο που πρέπει να αυξηθεί κατά 20°C. Επίσης, η διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια δεν παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς τους χειμερινούς μήνες έχει χαμηλότερες τιμές ενώ τους θερινούς πολύ υψηλότερες.
Σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας και χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, το σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας εξασφαλίζει την προθέρμανση του νερού και υποβοηθάται με τη χρήση της ηλεκτρικής αντίστασης ή του λέβητα κεντρικής θέρμανσης (συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας τριπλής ενεργείας). Όσον αφορά τις νυχτερινές απώλειες θερμοκρασίας, αυτές είναι κατά το δυνατόν περιορισμένες από την ισχυρή θερμομόνωση του ηλιακού συστήματος. Επηρεάζονται βεβαίως από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, που ποικίλλει αναλόγως του τόπου και του καιρού.
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες εκμεταλευονται και αξιοποιούν με ιδανικό τρόπο την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια που υπάρχει στη χώρα μας με αποτέλεσμα η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης να είναι δωρεάν. Αποτελούν χαμηλή οικονομικά επένδυση, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι τρία χρόνια, ενώ αντικαθιστούν άλλες μορφές ενέργειας οι οποίες είναι βλαβερές για το περιβάλλον. Λύση οικολογική αλλά και συνάμα οικονομική, αποτελούν κλασική επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών.
Αναπόφευκτα, όπως και με κάθε άλλη τεχνολογική πρόοδο, έχουν με τα χρόνια σχηματιστεί κάποιοι αστικοί μύθοι που στην ουσία δεν ευσταθούν. Παρακάτω ακολουθούν τρεις βασικές παρανοήσεις γύρω από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά και η σχετική απάντηση των ειδικών μας.