Ζεστό Νερό Χρήσης

Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όπως μπάνιο & πλύσιμο) αντιπροσωπεύει ένα σοβαρό ποσοστό -περίπου 10-15%- επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια (όπως κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα).

Για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης χρησιμοποιούνται κυρίως:

  • Πετρέλαιο ή φυσικό αέριο (μπόιλερ συνδεδεμένο με λέβητα).
  • Ειδικά συστήματα που συνδέουν τον λέβητα Κ.Θ. με το μπόιλερ ή τον Ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Ηλιακή Ενέργεια (Ηλιακοί θερμοσίφωνες ή Κεντρικά Ηλιακά Συστήματα), συνδεδεμένα ή μη με το σύστημα Κ.Θ.
  • Υπάρχει πάντα και η λύση του Ηλεκτρισμού 1:1 (ηλεκτρικός θερμοσίφωνας).

Οδηγίες για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και ορυκτών καυσίμων κατά την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

  • Ο θερμοστάτης του μπόϊλερ να ρυθμίζεται στους 50-55 °C,  ενώ του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 45-50 °C.
  • Να ανάβετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Συνήθως μισή ώρα αρκεί για να ζεσταθεί το νερό.
  • Προτιμάτε το ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
  • Μην αφήνετε τις βρύσες να στάζουν και το νερό να τρέχει άσκοπα.
  • Για το πλύσιμο των πιάτων προτιμάτε να χρησιμοποιείτε πλυντήριο πιάτων. Έτσι καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό.
  • Προτιμήστε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού.

Οι συλλεκτες, μέσω της ηλιακής ενέργειας που απορροφούν, θερμαίνουν το υγρό (διάλυμα αντιψυκτικού) που κυκλοφορεί στο υδροστοιχείο. Το υγρό αυτό κατευθύνεται προς το μπόιλερ θερμαίνοντας το νερό που περιέχεται σε αυτό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία του νερού που παρέχεται από ένα ηλιακό σύστημα είναι αρκετοί και οι τιμές διακύμανσής τους ποικίλλουν ανάλογα την εποχή, την ώρα της ημέρας και τον τόπο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας είναι ένα σύστημα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, βασικές παράμετροι που διαφοροποιούν την απόδοσή του είναι η θερμοκρασία του νερού του δικτύου ύδρευσης, η διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Το νερό του δικτύου ύδρευσης δεν έχει σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς το χειμώνα είναι πολύ πιο κρύο απ’ ότι το καλοκαίρι. Θεωρώντας ενδεικτικά τους 45°C ως ικανοποιητική θερμοκρασία για το νερό κατανάλωσης προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες μιας κατοικίας, συμπεραίνουμε από στατιστικά στοιχεία ότι το χειμώνα η θερμοκρασία του νερού πόλης πρέπει να αυξηθεί κατά 35°C περίπου, σε αντίθεση με τη θερινή περίοδο που πρέπει να αυξηθεί κατά 20°C. Επίσης, η διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια δεν παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς τους χειμερινούς μήνες έχει χαμηλότερες τιμές ενώ τους θερινούς πολύ υψηλότερες.

Σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας και χαμηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, το σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας εξασφαλίζει την προθέρμανση του νερού και υποβοηθάται με τη χρήση της ηλεκτρικής αντίστασης ή του λέβητα κεντρικής θέρμανσης (συστήματα βεβιασμένης κυκλοφορίας τριπλής ενεργείας). Όσον αφορά τις νυχτερινές απώλειες θερμοκρασίας, αυτές είναι κατά το δυνατόν περιορισμένες από την ισχυρή θερμομόνωση του ηλιακού συστήματος. Επηρεάζονται βεβαίως από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, που ποικίλλει αναλόγως του τόπου και του καιρού.

Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες εκμεταλευονται και αξιοποιούν με ιδανικό τρόπο την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια που υπάρχει στη χώρα μας με αποτέλεσμα η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης να είναι δωρεάν. Αποτελούν χαμηλή οικονομικά επένδυση, δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι τρία χρόνια, ενώ αντικαθιστούν άλλες μορφές ενέργειας οι οποίες είναι βλαβερές για το περιβάλλον. Λύση οικολογική αλλά και συνάμα οικονομική, αποτελούν κλασική επιλογή των ελληνικών νοικοκυριών.
Αναπόφευκτα, όπως και με κάθε άλλη τεχνολογική πρόοδο, έχουν με τα χρόνια σχηματιστεί κάποιοι αστικοί μύθοι που στην ουσία δεν ευσταθούν. Παρακάτω ακολουθούν τρεις βασικές παρανοήσεις γύρω από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά και η σχετική απάντηση των ειδικών μας.

Μύθος Α: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν λειτουργούν όταν έχει κρύο.

Πραγματικότητα: Η τροφοδοσία ζεστού νερού από τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα δεν θα διακοπεί τις μέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες!

Θέλετε να εγκαταστήσετε ηλιακό θερμοσίφωνα αλλά φοβάστε μήπως δεν αποδίδει τις κρύες μέρες του χειμώνα; Η τροφοδοσία ζεστού νερού δεν θα διακοπεί τις μέρες που έχει χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση αντιψυκτικού υγρού (διάλυμα νερού και προπυλενογλυκόλης), το οποίο βρίσκεται στο κλειστό κύκλωμα του ηλιακού συστήματος στην κατάλληλη αναλογία και σε συνάρτηση με την περιοχή στην οποία έχει τοποθετηθεί το σύστημα. Συμπέρασμα; Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.

Μύθος Β: Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν μπορούν να ζεστάνουν το νερό όταν έχει σχετική συννεφιά.

Πραγματικότητα: Μπορούν να το ζεστάνουν, αλλά και να αποθηκεύσουν ποσότητα νερού από την προηγούμενη ημέρα!

Ζούμε σε μια χώρα η οποία μας προσφέρει άπλετο ήλιο, όμως τι γίνεται τις μουντές ημέρες του χρόνου; Θα δουλέψει ο ηλιακός αν βγάλει συννεφιά; Η πρόοδος της τεχνολογίας γύρω από την ηλιακή ενέργεια επιτρέπει στους θερμοσίφωνες να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε συνθήκες χαμηλής ηλιοφάνειας σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και με σχετική συννεφιά. Ο μόνο τρόπος να μην αποδίδουν καθόλου είναι να υπάρχει πλήρης και συνεχής συννεφιά. Ωστόσο οι μέρες με περιορισμένη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ λίγες και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύουν ζεστό νερό για τις επόμενες ημέρες. Αυτό σημαίνει πως αν την προηγούμενη μέρα είχε ήλιο και δεν έχετε καταναλώσει όλη την ποσότητα νερού, τότε πολύ πιθανό να έχετε και την επόμενη χάρη στην ισχυρή μόνωση πολυουρεθάνης.

Μύθος Γ. Ένα ηλιακό σύστημα θέρμανσης νερού δεν απαιτεί καμία συντήρηση.

Πραγματικότητα: Το σύστημα πρέπει να συντηρείται!

Τα υλικά του θερμοσίφωνα δεν είναι φτιαγμένα να ζουν για πάντα, είναι όμως σίγουρα φτιαγμένα για να αντέξουν πολλά χρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συντήρησή τους ανά διετία, καθώς οι υψηλές αποδόσεις των συλλεκτών φθείρουν σε βάθος χρόνου το δοχείο και μειώνουν τον μέσο χρόνο ζωής. Το εσωτερικό καθάρισμα του δοχείου, η αλλαγή των ανοδίων μαγνησίου, καθώς και η πλήρωση του αντιψυκτικού υγρού θα εξασφαλίσουν τη μακροημέρευση του συστήματός σας. Επίσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχύ της εγγύησης.